Amsterdam, Bevrijdingsdag 1945

De bevrijding vieren op 5 mei is een verwrongen vergeten gebeuren. Veel van de huidige jeugd weet amper iets van de geschiedenis omdat er op scholen andere belangen spelen (islamisering). De oudere generatie is verdeeld, verdeeld door het koningshuis, verdeeld door de vele nsb´ers en door de veranderde maatschappij. Nog zijn er vele huidige nsb´ers en foute Nederlanders die Nederland mijn Vaderland verhandelen voor andere hogere belangen. Het foute stemgedrag heeft dit nog onlangs aangetoond en de meest verzwegen grote luchtramp met een verkeersvliegtuig de MH17 verdient voor de nabestaanden een eerlijke en oprechte waarheid.

OpinieZ

Na de sombere tonen van gisteren bij Dodenherdenking, mag ik vandaag wat schrijven over een vrolijker onderwerp, de bevrijding. Laat ik maar weer de lotgevallen van de familie Gajentaan als uitgangspunt nemen; het algemene historische plaatje zal een ieder al bekend zijn.

Titelfoto: Amsterdam, Monument voor Canadese Militairen
by Erfgoed in Beeld is licensed under CC BY-SA 2.0

Het dierenartsengezin Gajentaan was de oorlog relatief goed doorgekomen. Mijn opa had een bijbaan bij de gemeente als keuringsarts en bacterioloog bij het abattoir. Daar kon hij goedkoop vlees inkopen, zodat er meestal voedsel was. Mijn overgrootouders hadden het zwaarder en zijn in de hongerwinter in huis genomen. Uiteindelijk kwamen ze allemaal de oorlog ongeschonden door.

Intocht
Mijn grootvader, 43 jaar oud bij de bevrijding, was een verwoed amateurfilmer en had de hele oorlog speciaal één leeg filmpje bewaard om die te gebruiken bij de bevrijding. Dat heeft hij…

View original post 893 woorden meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s